De ce sa vin la un cabinet de psihoterapie

M-am tot gandit, in entuziasmul organizarii site-ului, care sa fie primul articol. Si primul raspuns care mi-a venit in gand a fost: “Pana la urma de ce sa vin la un cabinet de psihoterapie??...” Am cautat apoi alte idei, gandindu-ma ca aceasta intrebare este provocatoare si neserioasa. Si-am cautat, si-am cautat... si-am obtinut o intreaga lista de subiecte “serioase”. Voi reveni la ele cu alta ocazie.

“De ce sa vin la un cabinet psihologic??...” - este o intrebare mult prea importanta in realitate ca sa o amanam. Este prima intrebare. Dupa ea vin, daca mai vin, celelalte.

Raspunsul este destul de simplu: in psihoterapie vii sa schimbi ceea ce vrei tu sa schimbi la tine. Atentie la doua aspecte:

1 – E vorba despre ceea ce vrei tu sa schimbi. Tu, nu mama care te trimite la un cabinet psihologic sa-ti bage mintile-n cap, sotia care te ameninta cu divortul daca nu mergi la psihoterapie sau prietenele care cred ca deja ar fi trebuit sa treci deja peste despartirea de fostul.

*Exceptie se face in psihoterapia cu minori, caz in care se va stabili de comun acord cu copilul si parintii care va fi scopul terapiei.

2 – Este vorba despre ceea ce vrei sa schimbi la tine. La tine, nu la partenerul care bea prea mult, nu la seful care iti da prea multe termene si nu la fiica ta care nu se comporta cum ar trebui.

Pana aici raspunsul pare foarte simplu. Cu toate acestea pun pariu ca fiecare dintre noi a avut, la un moment dat, temeri care incepeau cu “Da, dar ...”. Aici sunt multe variante posibile si intalnite in realitate si pot trece usor in revista o parte dintre ele:

Da, dar...

...ce, eu nu sunt nebun ca sa am nevoie de psihoterapie! Sunt nenumarate lucruri pe care poti sa vrei sa le schimbi la tine/viata ta fara sa fii nebun – de la satisfactia la locul de munca la viziunea ta despre viata si moarte, de la imaginea de sine la satisfactia sentimentala, de la teama de caini la comunicarea in cuplu şi multe, multe altele.

...daca ma duc si apoi spune altora ce i-am zis? Psihoterapeutul este obligat sa pastreze confidentialitatea celor discutate in timpul sedintelor de terapie. Singurul caz in care el va rupe confidentialitatea este acela in care considera ca pui in pericol viata/sanatatea ta sau a altcuiva. Un alt caz este acela in care tu si psihoterapeutul hotarati de comun acord ca poate folosi informatiile pentru un scop bine stabilit.

...ce, terapeutul ala e mai destept ca mine? Nu. Asa cum tu se poate sa stii multe lucruri despre masinile sport/arhitectura/fabricarea parfumurilor/sistemul de invatamant din Romania, la fel psihoterapeutul este bine pregatit pentru jobul lui de a te insoti si a-ti inlesni procesul de schimbare.

...daca el/ea n-o sa vrea sa lucreze cu mine? Motivele pentru care un terapeut ar putea refuza sa lucreze cu un client sunt legate de: timp (nu are spatiu liber in program), competenta (experienta/specializarea altcuiva ti-ar putea fi de mai mult folos) sau probleme personale (ceva din ceea ce ai adus in terapie a atins ceva nerezolvat din experienta sa personala). Niciunul dintre aceste motive nu are, de fapt, legatura cu tine.

...daca afla familia/prietenii ca ma duc la terapie? Confidentialitatea este obligatorie din partea psihoterapeutului. Singurul care poate spune ca mergi la un psihoterapeut si ce vorbiti acolo esti tu.

lista ramane deschisa si astept sugestii.

Cu toate acestea, nu inseamna ca toata lumea ar trebui sa mearga la terapie. Fiecare dintre noi stim cand vrem sa fim insotit intr-o zona a preocuparilor noastre si cand nu. Stim daca ne simtim blocati/coplesiti/frustrati sau trecem printr-o situatie pe care stim sa o gestionam. Stim cand vrem sa schimbam ceva si cand nu.

 

 

In acest site gasiti informatii despre:
contact, preturi consultatie, locatie cabinet psihologic, psihoterapie, atacul de panica, psihoterapi copii, psihoterapie adulti, psihoterapie de grup, psihoterapie familie, psihoterapie cuplu, tarife sedinta psihoterapie, consiliere psihologica, program cabinet psihologic, psihodrama, alimentatia in cazul depresiei, despre mine, sensul vietii, parteneri

 

www.wellness-magazin.ro http://www.desprepsihoterapie.ro www.cabinetpsihologic.eu www.cabinetul-de-psihologie.ro www.cabinetul-de-psihoterapie.ro www.prosalv.ro www.boala-parkinson.ro atacul de panica homeopatie medicina naturista promotii reteaua medicala  www.bebenou.ro  www.outletdecopii.ro  www.hainecopii.store.ro www.psihoterapieat.ro asociatia antiparkinson Sisteme supraveghere, papioane, Buton camasa, Cadouri barbati, Sisteme supraveghere   Cabinete de psihologie

Magazin de haine pentru copii