Despre sensul vietii

 

 

Pentru multi dintre noi exista un moment dat din viata cand ne oprim din mersul lucrurilor cotidiene si ne punem intrebarea: "Care este, de fapt, sensul vietii?". Uneori este o intrebare nerostita, tulburatoare, care pare nebuneasca. Este, cu siguranta, o intrebare despre care nu se discuta in mod obisnuit in societate. Si totusi, este o intrebare normala, naturala. Se pare ca noi, oamenii, avem nevoie de sens.

Irvin Yalom abordeaza subiectul intr-un mod destul de cuprinzator si totusi usor de inteles in cartea sa, Psihoterapie Existentiala (Ed. Trei, 2010). El este de parere ca exista doua tipuri de sens in viata:

  • Sensul cosmic - adica al vietii in general. Acesta se refera la existenta unui plan extern, superior noua.
  • Sensul pamantesc - adica sensul vietii mele. Se refera la scopuri sau functii pentru a caror implinire este dedicata viata, teluri supreme catre care se merge.

Pentru cei care au un sentiment al sensului cosmic sensul pamantesc are scopul de a implini sensul cosmic, ii corespunde acestuia.

Sensul cosmic. Traditia religioasa este prima care ne ofera un astfel de sens, spunand ca viata omului face parte dintr-un plan de origine divina. Astfe, sarcina fiecarui om este sa duca la indeplinire vointa lui Dumnezeu, asa cum se gaseste ea in Scripturi.

O alta perspectiva este ca viata omului ar avea ca scop sa il imita pe Dumnezeu - insemnand ca scopul vietii este de a tinde spre perfectiune - fizica, corporala, morala, rationala. Dintre acestea, Aristotel a ales-o pe cea rationala ca fiind singura specifica omului, aceea prin care "omul devine om".

Jung era de parere ca omul este cel de-al doilea creator al lumii si ca scopul sau este sa desavarseasca creatia lui Dumnezeu.

Sensul pamantesc. Yalom vorbeste in cartea sa despre activitatile care au parut de-a lungul timpului sa ofere oamenilor un sens in viata.

Altruismul - tot Yalom abordeaza subiectul acesta in povestile sale de psihoterapie in cartea sa "Mama si sensul vietii" (Editura Humanitas, 2009). El prezinta cazurile unor pacienti care erau diagnosticati cu boli incurabile si care isi gaseau o mare alinare in a ii ajuta pe altii in situatii similare - acest lucru le-a dat putere sa suporte stari fizice ce pareau coplesitoare, dar mai ales sa aiba un sens pana la sfarsitul vietii. "Ideea ca reprezinti un model pentru altii, mai ales pentru propriii copii, in a-i ajuta sa-si diminueze sau sa-si indeparteze groaza de moarte, poate umple viata de sens chiar pana in momentul mortii."

Dedicarea pentru o cauza - Istoricul si filosoful Will Durant este de parere ca "sensul vietii rezida in sansa de a produce sau a contribui la ceva ce trece dincolo de noi". Astfel, exista mai multe tipuri de cauze utile pentru a ne gasi un sens: familia, statul, cauze politice, religioase, cercetarea stiintifica etc.

Creativitatea - Crearea de ceva nou si nemaivazut pare sa fie un antidot puternic impotriva lipsei sensului. Procesul creativ si rezultatele lui sunt in sine ceva ce ne minuneaza si ne reimplica in viata. Cred ca vine in acord cu viziunea lui Jung mentionata mai devreme, si anume ca omul este pe pamant pentru a desavarsi creatia lui Dumnezeu.

Solutia hedonista - Din acest punct de vedere Yalom vede scopul vietii ca fiind pastrarea unui sentiment al mirarii si al miracolului vietii, cautarea placerii in cel mai profund mod cu putinta. Hedonistii sutin ideea conform careia placerea, ca scop in sine, ofera o explicatie satisfacatoare si suficienta a comportamentului omenesc. Astfel, toate activitatile mentionate pana acum pot fi vazute ca avand scop final obtinerea placerii, chiar daca asta inseamna trecerea peste un disconfort temporar.

Autoactualizarea -  Termenul se refera la realizarea potentialului innascut, considerat a fi o alta sursa de sens in viata. Se considera astfel ca scopul oricarei fiinte este acela de a se fructifica pe sine si de a-si realiza propria existenta. Gandirea crestina vede acest lucru ca desavarsire de sine si pune accentul pe modelul reprezentat de Hristos. Abraham Maslow era, de asemenea, sustinator al ideii ca traim pentru a ne duce la indeplinire potentialul. Raspunzand intrebarii "Cum sa traim?", el sugereaza ca valorile pozitive sunt in esenta innascute in organismul omenesc, iar daca ne vom increde in intelepciunea organismului, le vom descoperi intuituv. Andrei Plesu considera ingerii ca fiind varianta implinita a propriei persoane, portretul potentialului nostru atins, imagine ce ne insoteste permanent si spre care tindem ("Despre Ingeri", Ed. Humanitas).

Transcederea de sine - Vine oarecum in continuarea conceptului de autoactualizare pe care il vede ca fiind important si totusi nu suficient. Maslow vede astfel o persoana autoactualizata ca nefiind preocupata cu "autoactualizarea". Mai degraba ea are deja o perceptie solida despre sine si merge astfel mai departe, ingrijindu-se de altii, de scopuri care depasesc propria persoana.

Aceste modalitati prin care persoana isi procura un sens al vietii pot fi active simultan. De asemenea, se poate vorbi de o evolutie gradata a sensurilor pe parcursul vietii. Astfel, daca in adolescenta oamenii sunt preocupati mai mult de descoperirea propriei identitati, de competentele profesionale si de relatiile intime, spre cincizeci de ani individul isi gaseste un sens in activitati care trec dincolo de el (educatia copiilor, valorile civilizatiei, sprijinirea unor cauze etc.)

Yalom aprofundeaza discutia despre sensul vietii dezbatand contributia lui Viktor Frankl asupra subiectului. Puteti gasi mai multe informatii despre acest subiect in cartea lui Yalom, "Psihoterapia existentialista" (Ed. Trei) sau in cartea lui Viktor Frankl, "Omul in cautarea sensului vietii".

 

Alexandra Gheorghe

 

In acest site gasiti informatii despre:
contact, preturi consultatie, locatie cabinet psihologic, psihoterapie, atacul de panica, psihoterapi copii, psihoterapie adulti, psihoterapie de grup, psihoterapie familie, psihoterapie cuplu, tarife sedinta psihoterapie, consiliere psihologica, program cabinet psihologic, psihodrama, alimentatia in cazul depresiei, despre mine, sensul vietii, parteneri

 

www.wellness-magazin.ro http://www.desprepsihoterapie.ro www.cabinetpsihologic.eu www.cabinetul-de-psihologie.ro www.cabinetul-de-psihoterapie.ro www.prosalv.ro www.boala-parkinson.ro atacul de panica homeopatie medicina naturista promotii reteaua medicala  www.bebenou.ro  www.outletdecopii.ro  www.hainecopii.store.ro www.psihoterapieat.ro asociatia antiparkinson Sisteme supraveghere, papioane, Buton camasa, Cadouri barbati, Sisteme supraveghere   Cabinete de psihologie

Magazin de haine pentru copii