Psihodrama

 

 

 

Psihodrama este cea mai reprezentativa forma a psihoterapiei de grup. Jacob Moreno, de origine romana, este considerat creatorul psihodramei. Initial Moreno s-a ocupat cu copii de gradinita, cu prostituate si cu detinuti, folosind ca modalitati terapeutice discutia de grup si teatrul psihodramatic.

Jacob Levy Moreno (nascut 18 mai 1889 Bucuresti, Romania, decedat 14 mai 1974 New York, USA) considera ca orice forma a psihoterapiei de grup se poate aplica si omului sanatos. In 1925 la Viena a deschis un teatru al spontaneitatii in care si-a prezentat si aplicat metoda, unde a scos si cartea "Psihodrama clasica". 

Originile psihodramei se gasesc in personificarea dramatica antica (dragedii, comedii, drame). A fost initiata in Viena si apoi in SUA (in New York a fost infiintat un institut de psihodrama) Dupa razboi s-a raspandit in intreaga lume. 

S-a practicat si o psihodrama didactica. Initial Moreno a conceput psihodrama ca o replica la psihanaliza.

Considera ca psihodrama are doua scopuri:

  • analiza totala (care viza obtinerea de catre pacient a discernamantului psihanalitic nedezvoltat spontan in timpul vietii) 
  • producerea totala a vetii (prezentarea plenitudinii realitatii, a evenimentelor traite de om, in felul acesta imbogatindu-si experienta traita)

Definitii ale psihodramei:

Metoda care prin actiune confera autenticitate sufletului fiind stiinta care prin actiune exploreaza adevarul prin metodele dramei. Dezvoltarea unui sistem de metode ce permite medicului si ego-urilor auxiliare sa patrunda in universul pacientului in incercarea de a-l popula cu imagini interiorizate care au avantajul de a nu fi total iluzorii si de a nu apartine total realitatii. (Jacob Moreno) 

Psihodrama este o metoda de psihoterapie de grup care prin jocul psihodramatic exploreaza relatiile interpersonale conflicte si probleme emotionale in scop terapeutic (G. Ionescu) 

Principiile psihodramei. Viata ca model terapeutic. Construirea unei situatii terapeutice care sa integreze toate modalitatile de viata si existenta umana: timpul, spatiul, realitatea obiectiva, cosmosul, si detalii personale.

Principiul actiunii. Spre deosebire de psihanaliza ce se bazeaza pe forta cuvantului. psihodrama se bazeaza pe actiune. Pacientii trebuie sa isi exteriorizeze prin miscari, prin joc dramatic, prin mimico-gesticulatie propriile conflicte, visele, delirurile, halucinatiile care mai apoi sunt analizate in grup. 

Principiul prezentificarii. Indiferent de momentul in care s-a produs situatia pacientul o prezinta si o interpreteaza in prezent. De aceea el poate sa-si manifeste tot ceea ce simte.

In acest site gasiti informatii despre:
contact, preturi consultatie, locatie cabinet psihologic, psihoterapie, atacul de panica, psihoterapi copii, psihoterapie adulti, psihoterapie de grup, psihoterapie familie, psihoterapie cuplu, tarife sedinta psihoterapie, consiliere psihologica, program cabinet psihologic, psihodrama, alimentatia in cazul depresiei, despre mine, sensul vietii, parteneri

 

www.wellness-magazin.ro http://www.desprepsihoterapie.ro www.cabinetpsihologic.eu www.cabinetul-de-psihologie.ro www.cabinetul-de-psihoterapie.ro www.prosalv.ro www.boala-parkinson.ro atacul de panica homeopatie medicina naturista promotii reteaua medicala  www.bebenou.ro  www.outletdecopii.ro  www.hainecopii.store.ro www.psihoterapieat.ro asociatia antiparkinson Sisteme supraveghere, papioane, Buton camasa, Cadouri barbati, Sisteme supraveghere   Cabinete de psihologie

Magazin de haine pentru copii